adore

Köszönjük, hogy meglátogattad az oldalunkat! Dóri és Rita vagyunk, akik ezt a blogot elindították, azzal a céllal, hogy inspirálják a menyasszonyokat (és nem kevésbé a vőlegényeket :) ), akik egyedi, ötletes, vintages stílusú esküvőt álmodtak meg maguknak.

Kategóriák

Feedek

Karácsonyi sütés

2012.12.22. 16:29 adore

Minket nagyon megihlettek a mézeskalácsos képek, le is teszteltük a receptek: jó lett nagyon és nem is nehéz elkészíteni, díszíteni pedig nagy mulatság, főleg egy adag forralt borral :).

Természetesen első lépésben bevásároltunk: vettünk mindent ami csillog-villog, színes és ragadt :)

Aztán jött a tészta, amit jó alaposan meggyúrtunk... igazából nekünk úgy tűnt a receptnél valamivel több liszt kell, de hát ezt mindenki érezni fogja...nem jó ha ragad a tészta, mert akkor nem lehet majd szépen kinyújtani.

Majd nyújtás és szaggatás :)

A sütik nagyon hamar megsülnek! Vigyázzatok nehogy odaégjenek ;). Sütésközben meg is dagadnak valamennyire, úgyhogy elég helyet hagyjatok a tészták között.

és utána jön a legeslegjobb rész, a dekorálás :)

De nem csak mézeskalácsot sütöttünk ám, hanem Pozsonyi patkót is: diósat és mákosat is :). A recept még anyukám nagyon régi szakácskönyvéből való

A tésztához:

500g liszt, 250g vaj, 15g friss élesztő, 1 tojás, 30g cukor, só, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, 2dl tej, 2darab kockacukor

Diótöltelékhez:

100g cukor, 1dl tej, 200g darált dió, 50g mazsola

Máktöltelékhez:

100g cukor, 200g darált mák, 1dl tej, 1 ek. méz, 2-3 törött szegfűszeg

Nekünk a diós a kedvencünk :)

Elkészítés

A tésztához először az élesztőt fél deci langyos tejjel és kockacukorral fel kell futtatni. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és ebbe belekeverjük a cukrot és egy icipici sót és fahéjat meg a reszelt citrom héjat (mi frissen reszeltünk, de persze lehet port is venni :) ). Ebbe a masszába keverjük a felfutott élesztőt. Langyos tejjel javítunk az állagán, ne ragadjon a kezünkhöz, de puha, formálható legyen.

Amíg a tészta pihen, addig jöhet a töltelék:

Tejet felforraljuk cukorral/mézzel és leforrázzuk a darált mákot és/vagy a darált diót. A masszába jön még a mazsola diós esetén vagy szegfűszeg a mákhoz. Hagyjuk kihűlni, addig jöhet újra a tészta.

Jöhet a tészta a jól belisztezett gyúródeszkára. Tojásnyi ovális alakú darabokra szedjük szét a tésztát, amiket 2-3 mm vastagra nyújtsuk ki.

A kinyújtott tésztákat kenjük meg jó alaposan a már kihűlt töltelékkel :)

A töltött tésztákat sodorjuk fel és formáljunk belőlük kiflit vagy patkót.

A megformázott kifliket tegyük a tepsibe, mi sütőpapírra esküszünk, de a jól bevált lisztes vaj is jó lehet :). A tetejüket kenjük be felvert tojással, hogy ne száradjon ki sütésközben és szép fényes színük legyen :)

Előmelegített sütőben 200fokon 30-35percig sülnek :)

Nagyon Boldog Karácsonyt :)

d&r

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony sütemény mézeskalács

A bejegyzés trackback címe:

https://adore.blog.hu/api/trackback/id/tr424977507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása