Minket nagyon megihlettek a mézeskalácsos képek, le is teszteltük a receptek: jó lett nagyon és nem is nehéz elkészíteni, díszíteni pedig nagy mulatság, főleg egy adag forralt borral :).
Természetesen első lépésben bevásároltunk: vettünk mindent ami csillog-villog, színes és ragadt :)
Aztán jött a tészta, amit jó alaposan meggyúrtunk... igazából nekünk úgy tűnt a receptnél valamivel több liszt kell, de hát ezt mindenki érezni fogja...nem jó ha ragad a tészta, mert akkor nem lehet majd szépen kinyújtani.
Majd nyújtás és szaggatás :)
A sütik nagyon hamar megsülnek! Vigyázzatok nehogy odaégjenek ;). Sütésközben meg is dagadnak valamennyire, úgyhogy elég helyet hagyjatok a tészták között.
és utána jön a legeslegjobb rész, a dekorálás :)
De nem csak mézeskalácsot sütöttünk ám, hanem Pozsonyi patkót is: diósat és mákosat is :). A recept még anyukám nagyon régi szakácskönyvéből való
A tésztához:
500g liszt, 250g vaj, 15g friss élesztő, 1 tojás, 30g cukor, só, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, 2dl tej, 2darab kockacukor
Diótöltelékhez:
100g cukor, 1dl tej, 200g darált dió, 50g mazsola
Máktöltelékhez:
100g cukor, 200g darált mák, 1dl tej, 1 ek. méz, 2-3 törött szegfűszeg
Nekünk a diós a kedvencünk :)
Elkészítés
A tésztához először az élesztőt fél deci langyos tejjel és kockacukorral fel kell futtatni. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és ebbe belekeverjük a cukrot és egy icipici sót és fahéjat meg a reszelt citrom héjat (mi frissen reszeltünk, de persze lehet port is venni :) ). Ebbe a masszába keverjük a felfutott élesztőt. Langyos tejjel javítunk az állagán, ne ragadjon a kezünkhöz, de puha, formálható legyen.
Amíg a tészta pihen, addig jöhet a töltelék:
Tejet felforraljuk cukorral/mézzel és leforrázzuk a darált mákot és/vagy a darált diót. A masszába jön még a mazsola diós esetén vagy szegfűszeg a mákhoz. Hagyjuk kihűlni, addig jöhet újra a tészta.
Jöhet a tészta a jól belisztezett gyúródeszkára. Tojásnyi ovális alakú darabokra szedjük szét a tésztát, amiket 2-3 mm vastagra nyújtsuk ki.
A kinyújtott tésztákat kenjük meg jó alaposan a már kihűlt töltelékkel :)
A töltött tésztákat sodorjuk fel és formáljunk belőlük kiflit vagy patkót.
A megformázott kifliket tegyük a tepsibe, mi sütőpapírra esküszünk, de a jól bevált lisztes vaj is jó lehet :). A tetejüket kenjük be felvert tojással, hogy ne száradjon ki sütésközben és szép fényes színük legyen :)
Előmelegített sütőben 200fokon 30-35percig sülnek :)
Nagyon Boldog Karácsonyt :)
d&r