A blogot teljesen betakarta a Karácsony hangulata, úgyhogy a mai bejegyzés is ennek a jegyében íródik :). Szerettek sütni-főzni az ünnepekkor? Mit szoktatok?
Mi minden évben megpróbálkozunk a mézeskaláccsal, kisebb-nagyobb sikerrel, de javuló tendenciát mutat a kép. Idén már annyira felbátorodtunk, hogy nemcsak figurák, de egész mézeskalács ház sütésére adtuk a fejünket. Bár, ha nagyon őszinték akarunk lenni, a mézeskalács nem a kedvencünk a sütik között, már ami az ízét illeti, nincs vele semmi baj, de azért van finomabb. De a hangulata, no meg az illet és a dekorálási lehetőségek benne, no egy szó mint száz szerintünk nincs Karácsony mézeskalács nélkül :).
Összegyűjtöttünk néhány ötletet, nektek no meg persze magunknak is:
Ez kis bögrére akasztható mézeskalácsház a kedvenc <3, unokatesóm hívta fel rá a figyelmem...muszáj lesz kipróbálni :)
Nagyon szép dekoráció lehet az asztalon a szép mézeskalács.
De nemcsak asztalt lehet díszíteni vele, hanem a fára vagy ajándékba is nagyon mutatósak.
Jól néz ki a porcukros dekoráció, és úgy tűnik nem is nehéz, kezdőknek javasolt :)
Az ünnepi terítésnél is hasznos lehet:
És persze, ha már a kedv megvan csak egy recept hiányzik:
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 30-40 dkg virágméz
- 3 tojás
- 3 evőkanál margarin
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 dkg fahéj
- 1 dkg őrölt szegfűszeg
- 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát öntsd egy tálba és keverd össze. Üsd bele az egész tojásokat. (2-3 tojássárgát is teszel bele, akkor puhább lesz a tészta). Keverd a margarint is a masszába (egyszerűbb dolgod van, ha a margarint előre kivetted, és már puha) Majd jöhet az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet.
Liszt vagy margarin hozzáadásával tudod változtatni a tészta állagát, a lényeg, h ne ragadjon a tál falához, de azért lány, könnyen gyúrható maradjon. A kész tésztát hagyd állni legalább 3-5 órán keresztül, vagy egy egész éjszakát.
Az állni hagyott kész tésztát szedd több részre nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. A lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot.
Amikor elhelyezed a kész formákat a tepsiben ügyelj arra, hogy sütés közben megdagadnak a tészták, úgyhogy elég helyet hagyjál. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.
d&r
forrás: pinterest, femina.hu, everlytrue.trumblr.com, lafifole.blogspot.hu